Gustav III - Pojköre - 1 Öre KM 1772 - Präglad på större och tjockare plants - En klassisk typraritet!

29 500 kr

GUSTAV III (1771-1792)
AVESTA. 1 Öre KM 1772. Präglad på större och tjockare plants, s.k. pojköre.10,04 g, 29mm (normalt ca 5g, 23mm). Delvis svagpräglad. En klassisk typraritet som saknas i de flesta myntsamlingar. Ex Aurum auktion 5, nr 540. Kvalitet 1/1+.


Pojköre: Ett unikt Svenskt mynt med en fascinerande historia
Pojköret är ett fascinerande svenskt mynt med en unik historia och design. Präglat under Gustav III:s regeringstid (1771-1792) avviker det från standard 1 öresmynt genom sin tyngre vikt och säregna utseende. Namnet "Pojköre" har en oklar etymologi, men är kopplat till en fängslande sägen om en ung smedlärling och hans oväntade talang för myntprägling. Pojköremynt präglades på kopparmyntämnen med ungefär dubbla vikten mot vanliga 1 Öre KM och med en större diameter, ungefär 29mm mot 23mm för de vanliga mynten.


Enligt en fascinerande sägen skapades pojköret av en fattig smedlärling som saknade pengar för att köpa bröd. I desperation präglade han egna mynt av koppar i 1 öre valören. Hans bedrägeri upptäcktes dock och han dömdes till döden. Men innan avrättningen nåddes kungen av rykten om den smedlärlings skicklighet i myntprägling. Han begärde att se de olagliga mynten och blev imponerad av deras skönhet och detaljrikedom. Jämfört med de officiella 1 öre mynten ansåg kungen att smedlärlingens skapelser var betydligt mer estetiskt tilltalande. Tack vare sin talang och den oavsiktliga skönheten i hans mynt benådades smedlärlingen. Han anställdes till och med vid myntverket i Avesta, där han fick använda sin skicklighet för att skapa officiella mynt för den svenska kronan.